Falešná stopa aneb Uzený sleď

Dotaz Hlasu Ameriky na Rádio Jerevan:
„Jaký je v SSSR průměrný plat kvalifikovaného dělníka?“

Odpověď:
„A vy zase bijete černochy!“

Tento poněkud fousatý vtip je satirickou ukázkou manipulativní podstaty faulu zvaného Falešná stopa, v anglicky mluvícím světě známém jako Red Herring neboli červený sleď. Jeho mechanismus je prostý – jednoduše uvede do diskuze irelevantní tvrzení, které na sebe strhne pozornost.

Tato bizarně působící terminologie má svůj historický původ v tom, že při cvičení honících psů se pro vytvoření falešné stopy používal sleď tažený po zemi. Ten totiž po vyuzení dostane krom typicky červené barvy i ostrou vůni, a tak byl ideálním nástrojem k tomu naučit psy nenechat se svést falešnou stopou. Tato rybka je mimochodem také součástí loga Bez faulu.

V detektivkách se tento termín používá pro postavy, jejichž smyslem je být pro čtenáře očividně podezřelé a odvést pozornost od skutečného vraha.

Neobyčejně často se tento faul vyskytuje i v mezilidské komunikaci, typicky v manželských hádkách. Jednou z nejsnadnějších cest, jak „vyhrát“ hádku a donutit manžela či manželku se omluvit je začít vytahovat irelevantní události z minulosti. Přílišný výskyt tohoto faulu v běžné komunikaci bývá známkou toxického vztahu.

Více o Falešné stopě zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *