Ad hoc záchrana

Ad hoc záchrana

Další názvy

  • Ad Hoc Rescue

Kategorizace

Mluvčí se drží svého tvrzení i přes zdrcující nával vyvracejících důkazů.

Vrací se pořád ke stejnému argumentu, i když sám nedisponuje žádnými důkazy. Obohacuje ho také o nepodložená tvrzení (viz příklady).

Jinými slovy se také může jednat o jednoduché vymýšlení si.

O faul by se nejednalo, kdyby mluvčí jednotlivé argumenty vyvrátil nebo pokud by přinesl nová fakta ke svému prvotnímu argumentu.

 Ad hoc [ad hok] (někdy psáno ad-hoc) je latinský obrat, znamenající doslova „k tomuto“, překládaný jako „za určitým účelem“ nebo „pro tento jednotlivý (konkrétní) případ“ (Wiki).

Z tohoto faulu vychází faul Žádný pravý Skot, který je určitým způsobem útočnou verzí Ad hoc záchrany. Ten stejným ad hoc způsobem odmítá, že určitá věc nebo člověk je součástí konkrétní množiny na základě jeho vlastních definic ohledně této dané množiny. Tyto definice navíc soustavně upravuje, aby se věc součástí množiny nikdy ani stát nemohla.

Logický model

Argument X je pravdivý, protože existují důkazy Y.
Důkazy Y nejsou akceptovány.
X je tedy lež.

Příklady

„Fotky ze satelitů mohou být upravené, vláda může lhát, zakřivění horiznotu může být optická iluze… takže země může být klidně placatá.“

  • Argumenty pro kulatost Země splňují několikanásobně všechny podmínky vědeckého výzkumu, mluvčí to přesto stále odmítá přijmout a vrací se dokola k původnímu argumentu.

„Kromě kanalizace, lékařské péče, vzdělávání, vína, veřejného pořádku, zavlažování, silnic, zásobování pitnou vodou… co dobrého nám Římané přinesli?“

  • Zde je vyjmenováno všechno, co by starověký národ mohl potřebovat k životu, mluvčí se ale stále vrací k původnímu argumentu – že Římané nic dobrého nepřinesli.

Julie: „Vím, že mě Romeo požádá o ruku co nevidět.“
Chůva: „Už jsou spolu s Rosalindou půl roku.“
Julie: „Je s ní jen proto, abych žárlila.“
Chůva: „Jsou zasnoubení…“
Julie: „To je jen jeho způsob jak mě znejistět.“

  • Julie pod tíží emocionálního náboje odmítá přijmout drtivou argumentaci chůvy až za hranice veškeré racionality a vrací se stále k původnímu argumentu.

Našli jste tento faul, kterého se veřejně dopustil ústavní činitel nebo veřejně známá osobnost? Vyplňte tento stručný formulář a pomozte nám ho uvést na Bezfaulu.net.

Hledáte jiný faul?

Fauly spojené s Ad hoc záchranou